Campagne moet inwoners informeren en mobiliseren om zo min mogelijk restafval over te houden.


Alle gemeentes hebben met de Rijksoverheid harde afspraken gemaakt over afvalscheidingspercentages. Bij de Gemeente Amstelveen moet in 2021, net als in andere gemeentes, maar liefst driekwart van het afval gescheiden worden. Een flinke uitdaging, waarvoor wij de communicatiecampagne verzorgen. Het is zaak om inwoners te informeren over het belang van afvalscheiding en hergebruik van grondstoffen en ze aan te zetten hieraan hun steentje bij te dragen.

90graden communicatie heeft de afgelopen jaren veel ervaring opgebouwd met campagnes voor het sorteren van afval voor bewoners van verschillende gemeentes. Het begon allemaal zo’n 4 jaar geleden bij de gemeente Krimpen a/d IJssel met de campagne ‘sorteren, maakt uw afval waardevol’. Verder hebben we creatieve concepten bedacht en uitingen verzorgd rondom dit thema voor onder meer de gemeentes Katwijk, Ridderkerk en Lisse.

Sinds 2017 is 90graden ook betrokken bij uitingen rondom gescheiden afvalinzameling bij de gemeente Amstelveen. Ambtenaren van de Noord-Hollandse gemeente kwamen op een symposium over afvalverwerking in contact met collega’s van de gemeente Krimpen, die enthousiast vertelden over de samenwerking met 90graden. Ruud Oosterhof, Hoofd Afvalbeheer bij de gemeente Amstelveen, nam contact met ons op en nadat wij een moodboard hadden gepresenteerd met verschillende mogelijkheden, volgden er diverse opdrachten.

Diverse uitingen verzorgd

Zo hebben we een logo en een slogan ontwikkeld voor de afvalsortering in Amstelveen, die aan moest sluiten bij de huisstijl van de gemeente. Verder hebben we diverse nieuwsbrieven vormgegeven en geproduceerd, een stickerfamilie en geproduceerd ontworpen voor op de ondergrondse containers, uitingen op vuilniswagens, kaarten voor in keukenkastjes van inwoners en studenten van Campus Uilenstede en binnenkort is bijvoorbeeld ook de bestickerde leenbakfiets te zien waarmee bewoners gratis met hun grofvuil naar het afvalbrengstation kunnen rijden. Verder is er een toegangspas ontwikkeld voor het aanbieden van restafval en toegang tot het afvalbrengstation, zijn er iconen ontworpen voor de verschillende afvalstromen en zelfs stroken waarmee inwoners erop worden geattendeerd als zij verkeerd afval in hun 180 liter container aanbieden.

Veel uitwisselingsstudenten en expats

“Het traject is enorm afwisselend en het prettige is dat de gemeente Amstelveen zelf met goede input komt, maar er ook veel ruimte is voor onze eigen creatieve inbreng”, vertelt vormgever Frodo Weidema. Het bijzondere aan de gemeente Amstelveen is dat de uitingen vaak tweetalig moeten zijn. Vanwege de vele expats en uitwisselingsstudenten binnen de gemeente wordt er zowel in het Engels als Nederlands gecommuniceerd. Zo hebben we diverse uitingen verzorgd voor Campus Uilenstede, dat met zo’n 3.400 bewoners de grootste studentencampus van Noord-Europa is. Weidema: “Je kunt hierbij denken aan extra uitleg over wat waar wordt ingezameld, posters en kaarten voor in keukenkastjes voor in de diverse gebouwen op het complex en in Htel, het hotel op het campusterrein waar onder andere buitenlandse studenten soms langdurig verblijven. Tot slot is er ook een aparte nieuwsbrief voor uitwisselingsstudenten uitgegeven. Al die extra uitingen zijn nodig, omdat het inzamelen van afval toch vaak anders verloopt dan in het land waar de studenten vandaan komen.”

Aantrekkelijk en afwisselend

“Zeker in een diverse gemeente als Amstelveen is het van belang om op een aantrekkelijke en afwisselende wijze, met goede professionele foto’s, de boodschap hoe afval moet worden aangeboden en waarom we streven naar minder restafval en meer gescheiden aangeboden afval, onder de aandacht te brengen. Samen met de mensen van 90graden communicatie hebben we dit voor elkaar gekregen. We leren ook steeds weer bij. Zo hebben we net een opdracht gegeven om een nieuwe generatie stickers voor de ondergrondse containers te ontwerpen”, vertelt Ruud Oosterhof, manager Afvalbeheer bij de Gemeente Amstelveen.

Inmiddels zijn diverse andere gemeentes benaderd om te kijken wat 90 graden communicatie op dit gebied voor ze kan betekenen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.